|
RYBY - rodzaje [kliknij i wróć do poprzedniej strony]
Czekoladowiec malajski, gurami czekoladowy
(Sphaerichthys osphromenoides)Występowanie: Sumatra, Borneo i Półwysep Malajski.
Ryba spokojna, wrażliwa, łatwo zapadająca na różne choroby, zwłaszcza spowodowane pasożytami. Nie jest polecana początkującym akwarystom. Powinna być hodowana w akwarium jednogatunkowym. Wymaga zbiornika gęsto obsadzonego roślinami, również pływającymi, rozpraszającymi światło, z licznymi kryjówkami wśród korzeni i kamieni. Wskazane ciemne podłoże. Woda musi być czysta, miękka i kwaśna, często odświeżana i dobrze filtrowana.
Czekoladowiec dorasta do ok. 6 cm długości. Jest gębaczem.
Dymorfizm płciowy: płetwa odbytowa samca ma jasną obwódkę.
Zalecane warunki w akwarium
Zbiornik średni
Temperatura wody 24 30 °C
Twardość wody miękka 2 - 8 °n
Skala pH 4,5 - 6,5
Pokarm żywy: rozwielitki, solowce, larwy muchówek
Akceptujemy karty płatnicze:
|
|
|